Denne uge, 24.-30. oktober, er international Open Access Week - og det markerer DTU Bibliotek
Open Access - hvad er nu det for noget?
Udtrykket Open Access bruges om digital, online litteratur uden licensrestriktioner og andre hindringer. Men Open Access går ikke på kompromis med din videnskabelige integritet, idet der fortsat er tale om peer reviewed litteratur. Du Open Access-publicerer enten en tidlig, men godkendt, version (post-print) af din artikel i en anerkendt forskningsdatabase, som fx DTU Orbit, eller du publicerer i et decideret Open Access-tidskrift.
Open Access har således betydning, når du ønsker at publicere din forskning. Men Open Access er også væsentlig, når du søger efter pålidelige, valide kilder til din fremtidige forskning eller dit projekt. Langt mere forskning kan komme i anvendelse via Open Access, uafhængigt af abonnementer, licenser og køb hos forlagene.
Institutterne og den nationale målsætning
DTU har tilsluttet sig den nationale målsætning for Open Access-publicering. DTU Bibliotek benytter derfor Open Access-ugen til at sende friske Open Access-tal til vores kontakter på institutterne - for at hjælpe jer på vej til at nå målet. Det nationale mål tilskriver, at i 2017 skal 80% af den danske forskning være publiceret Open Access og i 2022 skal alt være Open Access.
Få mere at vide
I ugens løb vil du kunne træffe DTU Biblioteks specialister i selve biblioteket i bygn. 101 i Lyngby og stille dem spørgsmål eller bruge dem som sparringpartnere for dine næste valg af tidsskrift - fra kl. 11.30 til 12.30.
Lær mere om Open Access, grøn og gylden, om offentlige krav om Open Access-publicering, om post-print-publicering mm. i nyheder på denne kanal hele ugen.
Læs mere:
www.bibliotek.dtu.dk/openaccess
Kontakt:
openaccess@dtu.dk
Selvarkivering i DTU Orbit:
orbit@dtu.dk